Janine

Switch to desktop


Deprecated: Non-static method Falang::translateList() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/janine/public_html/plugins/system/falangdriver/falang_database.php on line 659

Deprecated: Non-static method Falang::translateListWithIDs() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/janine/public_html/components/com_falang/helpers/falang.class.php on line 245

Qyteti i Janinës është kryeqyteti i Epirit dhe qendra më e madhe tregtare, intelektuale dhe kulturore e Greqisë Veriperëndimore. Janina ndodhet 440 km nga Athina dhe 295 km nga Selaniku, në bregun perëndimor të liqenit Pamvotidas, në një lartësi prej 480 metra dhe midis majave të maleve.

Kalaja e Ali Pashës, ishulli i Kyra Frosinit, Orakulli i Dodonës, por edhe Universiteti modern i Janinës, janë pika referimi të qytetit që kombinon tradicionalen me modernen, realitetet e reja me kujtesën historike, bukurinë fizike me zhvillimin.

Në muzeun arkeologjik të Janinës ekzistojnë gjërat e gjetura-dëshmi të pranisë dhe aktivitetit njerëzore në Epir nga periudha paleolitike të viteve romake. Interes të veçantë kanë ekspozimet nga territori i Dodonës, ku ndodhej orakulli më i vjetër në botën helene.

Në 'ishullin' e Janinës, një nga ishujt në liqen më pak të banuar në botë, ndokush  mund të vizitojë manastiret bizantine dhe të admirojë piktura të shkëlqyera të kohës me stil të vecantë dhe tematikë.  Në ishull është edhe shtëpia – strehimim i fundit i Ali Pashës. Legjenda, e lidhur në mënyrë të pazgjidhshme me fatin tragjik të Kyra Frosinit, i gjallë në brigjet e liqenit, në rrugët e ngushta të kalasë mesjetare të qytetit  të Janinës, ku ndodhen varri dhe seraji i tij, sot muze bizantine. Punishte tradicionale argjendi dhe ari, të cilat lulëzuan në të kaluarën dhe të ishin të famshëm në Lindje dhe Perëndim, funksionojë deri më sot.

Zvillimi modern shprehet me Universitetin e Janinës, me spitalet e qytetit, me qendrën sportive të notit, me rrugën e Egnatisë, aeroportin, hidroplane, rritje e shpejtë tregtare dhe zgjerimin e qytetit.


Deprecated: Non-static method Falang::translateList() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/janine/public_html/plugins/system/falangdriver/falang_database.php on line 659